Molen op bastion Coehoorn, Sas van Gent

Sas van Gent, Zeeland

op de stadswal
Terneuzen, Zeeland
Zeeuws-Vlaanderen (oost)

circa 1794 afgebroken, 1799 herbouwd
geschiedenis
Omstreeks 1700 verschenen twee nieuwe standerdmolens in Sas van Gent, ditmaal aan de westzijde van de stad op het bastion Generaliteit en een andere aan de oostzijde op het bastion Coehoorn. Wie de molens bouwde kon niet worden achterhaald, maar aangenomen kan worden dat de bouw geschiedde in opdracht van de molenaars die tevoren de “Oude” en de “Nieuwe” molen exploiteerden.

In de zomer van 1794 wilde de commandeur van de vesting Sas van Gent, luitenant-generaal Baron van Minnigerode, in verband met de nadering van de Franse troepen dat de molen op Coehoorn zou worden afgebroken. Het uiteindelijke bevel daartoe kreeg Johannes de Pauw op 31 augustus 1794 van de commandant van de Staatse troepen in Staats-Vlaanderen, luitenant-generaal prins van Hessen Darmstadt, Naar verluidt zou De Pauw er vier jaar later in geslaagd zijn om de molen op eigen kosten weer op te bouwen.
Het is echter zeer de vraag of hij toen ook weer in gebruik genomen is, want in de op 15 mei 1811 opgemaakte “Matrice de Role de la Contribution Foncière de la Commune de Sas-de-Gand pour 1812” werd slechts één molen (die op Generaliteit) genoemd. Hoe het ook zij, de molen op het bastion Coehoorn heeft nog een aantal jaren bestaan tot hij in 1826 in verband met de aan te vangen kanaalwerken werd afgebroken.

Bron: De Molens van Sas van Gent, art. door Eric de Roo, 9 okt. 2012, op website Stichting Heemkundige Kring Sas van Gent.