Molen van het Snausweitje, Nieuwerkerk

Nieuwerkerk, Zeeland

Weidemolen
Waaierpomp
zelfkruier

vernield
geschiedenis
Op de prentbriefkaart uit 1948 zien we een watermolentje dat vlak bij het dorp was geplaatst. Gelet op de constructie was het van het fabricaat M.J. Kimmel te Oud-Beijerland.

Het bovenste deel van het molentje zette zichzelf met de windvaan, die we links zien, op de wind waarna het molentje zijn werk kon doen. In de wiekjes werden naar gelang de windsterkte 2, 4, 6 of 8 houten borden bevestigd in plaats van zeilen. Hier zijn de vier voorborden aangebracht. Het molentje dreef met een as een horizontaal scheprad aan en werd meestal gebruikt voor onderbemaling van lager gelegen gedeelten.

Op Schouwen-Duiveland en in Zeeuwsch-Vlaanderen moeten talloze van dit soort molentjes zijn geweest. Een provinciale inventarisatie uit 1926 geeft aan dat het er zo veel waren dat men ze niet geïnventariseerd heeft. De wat grotere molentjes staan op oudere stafkaarten aangeduid.
Hieronder waren ook kleine wipmolentjes, welke rechtstreeks uit Noord-Holland kant en klaar werden geleverd door daar gevestigde molenmakers. Blijkbaar konden die een dergelijk werktuig beter maken dan de Zeeuwse molenmakers die vrijwel uitsluitend korenmolens gewoon waren. Door de komst van gemalen kreeg men de waterbeheersing veel beter onder controle en werden veel molentjes overbodig.

Dit molentje verdween bij de watersnoodramp in 1953.

Bron: Molens in Zeeland, Frans Weemaes.

Dit molentje stond in het Snausweitje. Dit is nu ongeveer waar de Burg. Bouwmansstraat ligt.
Bron: Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, Beeldbank Schouwen-Duiveland, nr D-0843, beeldbank Zeeuws Archief.

Foto van een soortgelijk, mogelijk iets kleiner molentje: Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, Beeldbank Schouwen-Duiveland, nr M-0073, beeldbank Zeeuws Archief.

De locatie is gebaseerd op de foto en de top. kaart van 1950.