Molen op het Rode Torenplein, Zwolle

Zwolle, Overijssel

Zwolle
aan het Zwarte water, Rode Torenplein
Zwolle, Overijssel

open voet

trivia
1e afb.: Zestiende-eeuwse kopergravure, Zwolle vanuit het Westen, links de standerdmolen op het Rode Torenplein

2e afb.: De molen komt voor een anoniem schilderij "Gezicht op Zwolle vanaf het Zwarte Water" dat hangt in het stedelijk museum te Zwolle en dateert uit ongeveer 1630
jnjv
NB Op de 2e afbeelding staat net vóór de standerdmolen een houten kraanmolen die aangedreven werd dmv een tredmolen. Deze kraan droeg de naam "Hanzenkraan", er wordt gekeken in de gemeente Zwolle om er een replica van na te bouwen.

3e afb.: Een oude stadsplattegrond waarop helaas geen jaartal staat, met op het Rode Torenplein alleen de kraanmolen, de standerdmolen ontbreekt hier. De getoonde molen stond op de Jufferenwal.