Molen (standerdmolen), Alkmaar

(standerdmolen)
Detail kaart Jacob van Deventer, ca. 1560

Alkmaar
tussen Verdronkenoord en de Limmerhoek
Alkmaar

geschiedenis
Op 21 juli 1543 werd voor de erfpachtsom van 2 pond 10 schelling een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een rin of korenmolen binnen de ban van Alkmaar verstrekt aan Pieter Aerntsz., van Alkmaar.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).

175. 1543, augustus 8. Burgemeesters, schepenen en vroedschap van Alcmaer dragen over aan Pieter Aerntsz., timmerman, een leeg erf ter breedte van 24 voeten gelegen op het oosteinde aan de zuidzijde van het Dronckenoort, belend ten westen Dirck Aerian Heynen erve, ten oosten het stede erve, strekkende van het Dronckenoort tot aan de Leedt, onder conditie dat aan weerszijden 18 voet zal blijven liggen tot straat, alsmede dat de verkrijgen een achtkante toren ter hoogte van 7 voet zal bouwen van de steen, gekomen van het huis of de kamer de Halve Maen, en dat hij op de toren een run- of korenmolen zal plaatsen. Afschrift in inv. nr. 38, fol. 61v.
Bron: Inventaris stadsarchief Alkmaar 1254-1815, deel 2. Regestenlijst 1254-1810.

W.A. Fasel noemt bovenstaand document en geeft in zijn Alkmaar en zijne geschiedenissen 550-1600, Alkmaar 2012, nog een aantal data met betrekking tot deze molen:

1562, mei 31
... Ook zou men het huis waar eertijds de runmolen gestaan heeft, aankopen om daarvan te maken een Fabriekshuis om de stadsmaterialen te bergen.

1562, augustus 4
Kocht de stad een schuur met molenwerf en halve steeg op het oosteinde van de Laat, bestemd voor de bouw van het Fabriekshuis (Stadstimmerwerf).

Jacob van Deventer tekende ca. 1560 in het zuidoosten van de stad tussen Verdronkenoord en de Limmerhoek een standerdmolen. Het drassige gebied werd pas in de eerste helft van de zestiende eeuw opgeplempt en geschikt gemaakt voor bebouwing (bron Wikipedia, lemma Verdronkenoord).

De runmolen werd dus in of na 1543 gebouwd en was in of voor 1562 al verdwenen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat een dergelijke nieuwe molen vernietigd zou zijn. Waarschijnlijk is de molen verplaatst naar dbnr. 17653.