Molen De Wolf (2e), Amsterdam

De Wolf (2e)

Overtoom nz.

geplaatst
geschiedenis

In 1661 waren aan de noordzijde van de Overtoom zes korenmolens opgericht. Aanvankelijk waren het standerdmolens, maar in de achtiende eeuw werden deze door bovenkruiers vervangen.
[Uit: M.v.A. I]

Informatie: "De molens aan de Overtoom" door mr. J.H. van den Hoek Ostende in "Ons Amsterdam" 1970, pag. 238-243.
H. van der Kaay, 23 jan. 2008.

De molen werd in 1661 verplaatst van de Heiligeweg naar de Overtoom.
Bron: archief mr. J.H. van den Hoek Ostende. Met dank aan Theo Bakker, 14 juni 2010.

In 1663 was dit een grutmolen.
De naam De Wolf was zeer te pas, omdat de maalstenen van een grutmolen, kleiner dan van een korenmolen, wel wolfjes genoemd werden.
Bron: "Rosmolens in Amsterdam 1519-1919", mr. J.H. van den Hoek Ostende, pag. 10-24. Jaarboek Amstelodamum 1981.

Op Huijden den 28en. febr. 1668 Compareerde voor mijn Gerrit van Breugel Notaris publicq bij den Hove van Hollandt geadmitteert tot Amsterdam residerende ende de Getuijgen onder genomineert, de eersame ritske Blasius woonende aenden drie baersje op een volmolende Halve Maan, oudt ontrent 39 Jaren; Ende Jacob Cornelisz van Wormer Molenaer wonende op de Heijlige wegh aende Molen van de Wolff oudt 33 Jaren. Ende hebben verclaert ende geattesteert gelijck hij doen bij deesen ten versoecke van Jan Willemsz Sael, als in houwelijck hebbende Jannetie Gijsbert.

De verklaring ging over het gebruik van een tuin bij de volmolen De Halve Maan aan de Drie Baarsjes. Uit de acte blijkt dat Jan Cornelisz uit Wormer molenaar op korenmolen De Wolf was. Hij woonde op de Heiligeweg, waar de molen tot 1668 stond. Daarna werd De Wolf verplaatst naar de noordzijde van de Overtoom. Vermoedelijk was Jan Cornelisz voor de verplaatsing ook al molenaar op De Wolf Bron: Gem. Arch. Amsterdam not. Gerrit van Breugel inv.nr. 3495_NOTC00127 •

Informatie van R. Couwenhoven, 08-03-2024