Molen De Oude Visscher, Amsterdam

De Oude Visscher

Aan de Buitensingel richting de Kostverlorenvaart/ aan de Kuiperssloot

geschiedenis
Zo rond 1650 werd aan de Kuiperssloot een paltrok gebouwd met de naam "De Oude Visscher". Deze houtzager was vanaf de Buitensingel de eerste molen richting de Kostverlorenvaart gevolgd door "'t Heiblok", paltrok De Hoop" en als laatste "De Samson".
Reeds in 1806 werd "De Oude Visscher" afgebroken om plaats te maken voor het zomerverblijf "Gelderland" wat later "Het Volkspark" werd.
Gerard van den Bosch.

Op 1 juni 1763 zegde een flink aantal eigenaars van molens het op 18 januari 1760 gesloten verzekeringscontract weer op. Voor De Oude Visscher was dat Claas Kuijper (bron: Stadsarchief Amsterdam).

Testament van Claas Kuijper, houtzaagmolenaar van De Oude Visser, 22 juni 1763: Stadsarchief Amsterdam. Hij vermaakte De Oude Visser aan zijn zoon Claas Kuijper (junior). Uit het testament blijkt dat Claas Kuijper ook voor de helft eigenaar was van molen Het Heiblok (Tenbruggencatenummer 06492 w). Dit aandeel vermaakte hij aan zijn oudste zoon Pieter Kuijper, die de wederhelft reeds bezat.

Claas Kuijper overleed op 13 september 1769. Zijn boedelinventaris van 13 december 1769: Stadsarchief Amsterdam. Hij bezat ook nog steeds de helft van Het Heiblok.

Contract tussen Claas Kuijper junior en de overige erfgenamen van hun vader Claas Kuijper senior, 14 mei 1770: Stadsarchief Amsterdam. Claas Kuijper junior zou de molen (getaxeerd op ƒ 13.000) overnemen. Afspraken over de uitkoop van de overige erfgenamen.

Boedelscheiding van Claas Kuijper, 9 juli 1771: Stadsarchief Amsterdam. Zoon Claas Kuijper junior nam het aandeel in De Oude Visser over. Zoon Pieter Kuijper nam het aandeel in Het Heiblok over.
Arjen Lobach, juli-sept. 2022.

Eigenaren waren Claas en Huybert Kuyper.