Molen Zelden Rust (voorganger), Made

Made, Noord-Brabant

Made
Drimmelen, Noord-Brabant
Westhoek
Made H (2) 835 Adriaan Martens, molenaar

geschiedenis
De zoon Jan Baptist van molenaar Martens vertrok in 1840 naar de korenmolen in Waspik (Tenbruggencatenummer 12674). Een andere zoon volgde in 1837 zijn vader op de Madese molen op.

Bron: "De molenaar en zijn windmolens in de Langstraat", Jan Rosendaal, in De Klopkei 1996-2 (tijdschrift van de Heemkundige Kring "De Erstelinghe", Waalwijk). Verzameling H. van der Kaay.

Deze molen was een ronde stenen stellingmolen (hoogstwaarschijnlijk, gezien de ruimte), de molen brandde in 1859 af. De stenen romp werd toen verhoogd tot de stellingmolen 'Zelden Rust' (zo werd de naam oorspronkelijk gespeld).

De molen ging in 1810 naar een andere eigenaar: de Domeinraad verkocht de molen aan Adrianus Martens. Zijn zoon Guatherus Martens en later zijn kleinzoon Graad Martens (beter bekend als Graad de mulder) houden de molen (en de opvolger) in eigendom tot 1918.

Tony Hop, 8 nov. 2011 & 16 januari 2012.

Binnenlandsche Bataafsche courant, 4 november 1799
V. van Aalburg/ Rentmeester der Natonaale Domeinen te Geertruidenberg, als daar toe geauthoriseerd, door den Agent van Finantie der Bataafsche Republiek, zal op Maandag den 18 November 1799 Publiek aan de meestbiedende Verpachten voor den tyd van 6 jaaren. Alle de Perceelen van Visscheryen, geleegen in de verdronke Waard van Zuid Holland, op de Zuidzyde van de Oude Maaze, onder de Limieten van Drimmelen, Standhazen*. Almonde, Dubbelmonde en Twintighoeven.
Als meede voor den tyd van twaalf jaaren de Steenen Wind-Korenmolen en huizingen, staande op de dorpe Made, onder Geertruidenberg geleegen.

* 'Standhazen' is een poldergebied tussen Geertruidenberg en Made.
Informatie van Toos Theuns-Meulemans, 4 december 2022.

De Noord-Brabanter : staat- en letterkundig dagblad
03-02-1859
Made en Drimmelen, 31 Jan.
Heden morgen tusschen 3 en 4 ure ontstond alhier brand in den molen van A. Martens, welke, door den hevigen wind aangewakkerd, zoo snel toenam, dat spoedig de molen van binnen was uitgebrand. Uit den molen is schier niets gered, zoodat de schade door het verbranden van granen, enz. veroorzaakt, zeer aanzienlijk is en nog niet kan worden opgegeven. De molen was voor brandschade verzekerd.