Molen Oliemolen van Ale Steenstra, Sneek/ Snits

Sneek/ Snits, Fryslân

Spinnenkop

Sneek/ Snits
onzeker, Grootzand? of Oudvaart nz.

Spinnenkop

geschiedenis
De ligging van deze molen is niet zeker. Het zou aan het Grootzand kunnen zijn omdat de Steenstra's daar voorkwamen, maar dat is speculatief. Waarschijnlijker is het de molen die op de TMK van ca. 1850 en de veldminuut van 1855 aan de noordzijde van de Oudvaart staat weergegeven. Wat betreft de aanduidingen (ZM in dit geval) op de veldminuut: die zijn evident vaak een slag in de lucht. Er staat een molen, maar de functie klopt vaak niet of maar deels.

Het molentje had een vlucht van 2,13 meter en was grotendeels met lood en zink gedekt. In 1852 werd deze toen nog nieuwe oliemolen verkocht. Dat zou tevens verklaren waarom de topografische kaart van 1909 op deze plaats nog "Olie M" heeft staan, wat niet kan slaan op de molen van Zwart (Tenbruggencatenummer 01441 c).

Het verder ontbreken van de molen kan worden verklaard uit de afbraak na de verkoop: het was geen succes. Tekenend is dat de zeer nauwkeurige kaart van Eekhoff van Wymbritseradeel uit 1850-51 ook nog niets weergeeft: de molen moet dus op zijn vroegst in 1850-51 zijn opgericht, zodat hij in 1852 inderdaad "nieuw" was. Waarschijnlijk heeft hij op een gebouw gestaan, zoals later ook het zaagmolentje bij Dronrijp (Tenbruggencatenummer 06914 y).

Dick Bunskoeke, 15 mei 2010.

NB De aangegeven locatie is een ruwe schatting naar de veldminuut van 1855.