Molen 2e walmolen van Woerden, Woerden

Woerden, Utrecht

Woerden
halverwege de Kruittorenweg
Woerden, Utrecht
Groene Hart

geschiedenis
Eén van de meest opvallende historische gebouwen in Woerden is ongetwijfeld de stellingkorenmolen 'De Windhond'. Hij heeft al een heel lange historie achter de rug, die begonnen is in 1755, toen Jan Wellen en Katrina Kellink de molen bouwden. 'De Windhond' is echter niet de eerste molen geweest die Woerden gekend heeft.

Al in 1498 is er sprake van een molen op de stadswal, die ongeveer op dezelfde plaats moet hebben gestaan als de huidig molen. In dat jaar verpachtte de Graaf van Holland de in het rechtsgebied van de stad aanwezige wind- en rosmolens aan het stadbestuur van Woerden. De stad Woerden verpachtte de molens ook weer. Regelmatig vinden we in de stadsrekeningen de erfpacht, die de molenaars betaalden voor het gebruik van de 'stede windt- en rosmolens'.

Op de oudst bekende plattegrond van Woerden, die van Jacob van Deventer uit omstreeks 1550, zien we op de plaats waar nu 'De Windhond' staat, al een molen afgebeeld: dit was een houten standeerdmolen. In 1570 werd deze molen vervangen door een nieuwe stedelijke molen, opnieuw een houten standerdmolen. Daarnaast werd er ook een nieuwe rosmolen gebouwd.

In 1588 is er sprake van een tweede windmolen. Een molenaar, die aanvankelijk de stedelijke windmolen pachtte, was voor zichzelf begonnen. Hij betaalde in dat jaar voor het eerst windgeld aan de stad. Deze molen stond, evenals de stadsmolen, op de wal.

Stadsplattegronden van Boxhorn uit 1632 en Bleau uit 1649 tonen inderdaad dat er, in elkaars nabijheid, een tweetal standerdmolens op de stadswal stond.

Twee molens bleek voor de stad echter teveel te zijn. In 1707 werd één van de twee molens afgebroken (welke is niet geheel duidelijk). De andere molen zou in 1755 vervangen worden door 'De Windhond'.

trivia
NB de aangegeven locatie is en ruwe schatting naar het kaartje in Molens in het Stichts-Hollands grensgebied door E. Stoop, in Heemtijdinghen, orgaan van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging, september 1991. Molen nr. 5011. Met dank aan H. van der Kaay.