Molen Couwenbergh, Besoyen

Besoyen, Noord-Brabant

Besoyen
Besoyense steeg thans Besoyense straat
Waalwijk, Noord-Brabant
De Langstraat

geschiedenis
Deze stond aan de Besoyense steeg te Besoyen en werd bemalen door mijn grootvader, Cornelis Victor Couwenbergh (bijnaam: Vic de Mulder), die eigenaar was van jan. 1900 tot nov. 1923, toen liet mijn grootvader de molen afbreken, omdat er geen brood meer aan te verdienen viel.
Het was een koren/schorsmolen.
Hij maalde voornamelijk eikenschors, dat voor de looierijen uit de Langstraat de grondstof was om te looien.
Toen er echter op chemische wijze een looiextract uit was gevonden, was zijn voornaamste bron van inkomen verdwenen.
De gemeente Besoyen, samen met de gemeenten Baardwijk en Waalwijk, gingen in 1921 op in de nieuwe gemeente Waalwijk.
De Besoyense Steeg heet tegenwoordig Besoyense straat en waar de molen vroeger had gestaan is nu een zijstraat van de Besoyense straat gekomen, die de toepasselijke naam Molenstraat heeft gekregen.
De molen was aangekocht van de weduwe H. van den Bergh en kinderen.
Van de molen zijn nauwelijks foto's bekend.

Informatie van Godfried Couwenbergh,Waalwijk, 9-7-2004

trivia
In het dorp Besoyen stond al vóór 1339 een standerdmolen. Deze molen had als 1e standplaats de noordzijde van de Grotestraat (Westeinde) en nabij de Winterdijk.
Deze molen stond op het landgoed van de Heer van Besoyen. De molen werd her- en verbouwd, zo ook in 1687 het geval was.
In 1838 is de molen door brand geheel verwoest.
Vijf jaar later was er weer een molen, ditmaal werd het een achtkante stellingmolen, die werd geplaatst waar nu de Molenstraat is.
Deze achtkante stellingmolen heeft daar tot 1925 gestaan en was daarmee de laatste molen van Waalwijk.

Informatie van H.v.d. Kaay
Bron: DE KLOPKEI,