Molen Polder Friese Verzekering Mij voor schepen, Rotstergaast

Rotstergaast, Fryslân

Schoterland

Spinnenkop

Op de waterstaatskaart Steenwijk 1 van 1926 staat de molen nog niet aangegeven.
Op de topografische kaart van 1926, van 1934 en van 1952 (minder betrouwbaar) wel.
Op de waterstaatskaart van 1957 staat een windmotorsymbool (= "kleine windmolen"). Het is dus onzeker of er echt een windmotor was als opvolger.
Op de topografische kaart van 1960 staat nog een molentje, op die van 1964 niet meer.

trivia
De heer A.Velsink voer met zijn bakdekkruiser "Stephanie" ook in de buurt van Heerenveen en fotografeerde toen enige malen een molen.
De topografische aanduidingen die bij zijn foto’s rond Heerenveen voorkomen zijn de Engelenvaart, Nieuwebrug en Oranjewoud. Aangezien hij de brug over de Engelenvaart fotografeerde en sommige bronnen de molen aan dat water plaatsen, is het zeer waarschijnlijk dat de molen aan het einde van de Engelenvaart stond. Op één van de beide foto’s is bij zijn kruiser een bocht in de vaart te zien, terwijl links een afwateringssloot en op de achtergrond een rechte perceelscheiding met bomen en verderop wat bosschages voorkomen. Dat alles stemt overeen met de situatie rond de molen op de TMK (uitgave 1926).
De molen viel kadastraal onder Nieuweschoot (Knijpe sectie C), hoewel hij ten westen van de vaart, buiten de latere (1934) gemeente Heerenveen stond.