Molen Het Fortuin (waterm.), Breda

Breda, Noord-Brabant

Mark
Baronie en Markiezaat

getijdenmolen

verbouwd
geschiedenis
Het stadsbestuur verkreeg in 1611 octrooi voor het plaatsen van een watervolmolen en rosmolen naast de korenmolen. Ze namen van de Heer van Breda materiaal over van de afgebroken volmolen aan de Gampel. De watermolen werd 18 bij 10 m groot en stond op de rechteroever, de rosmolen, 9 bij 7 m groot, stond op de linkeroever, maar wel allemaal onder hetzelfde dak met het waterrad. In de rosmolen/velbloterij werden schapenvellen gebloot tot zeemleer.

De eerste vier jaar werd de molen door de stad geƫxploiteerd, daarna werd hij verpacht.

Bij de verovering van Breda door Frederik Hendrik in 1637 werd de volmolen zwaar beschadigd, onduidelijk is of hij werd gerepareerd. Gedurende de rest van de eeuw was er telkens sprake van reparaties en waterproblemen.

Op 4 oktober 1712 verkreeg de magistraat toestemming om een windmolen bovenop de watermolen te laten bouwen, daarmee werd het een watervlucht(olie)molen.

Bron: Watermolens in Noord-Brabant vroeger en nu, Ir. Piet-Hein van Halder, 2010.