Molen (tjasker), Opeinde

Opeinde, Fryslân

Smallingerland, Fryslân

boktjasker
boktjasker

>
geschiedenis
Nergens in de buurt van Drachten werd over “kanaal” gesproken, het was altijd “vaart”. Er is één uitzondering: het “Nieuwe kanaal” bij Opeinde, een dorpje net ten noordwesten van Drachten. Daar heeft wel een molen in de buurt gestaan volgens de waterstaatskaart van 1920, namelijk bij de Opeinderpoel.

Ook zijn er aanwijzingen voor een tjasker bij Opeinde. De Leeuwarder Courant van 24 februari 1885 vermeldde:
"Te koop gevraagd een beste JASKER en een JASKERBALK met TON, lang ongeveer 7,50 meter. Aanbiedingen, met omschrijving en prijsopgaaf, te zenden aan H. DOUMA Izh. te Opeinde (Sm.)."
Kennelijk was er toen de intentie om een dergelijke molen in Opeinde te plaatsen.

Later werd er een tjasker verkocht, gezien het bericht in het Nieuwsblad van Friesland van 26 juni 1912:
"Te koop aangeboden een in besten staat zijnde Jasker, 28 voet vlucht. Te bevragen bij B. F. v. d. BURG, Opeinde (Sm.)."

Er is dus bewijs voor een tjasker in Opeinde, al is het niet zeker dat het de molen van de waterstaatskaart was.
Dick Bunskoeke, 1 mei 2019.

Het is ook onzeker of de foto bij deze locatie hoort, waarschijnlijker hoort hij bij Tenbruggencatenummer 10064, gezien de constructie, het trapje en de balk die daar schuin tegenaan staat.