Molen (standerdmolen), Genemuiden

Genemuiden, Overijssel

Jacob van Deventer 1560 detail

Genemuiden
Zwartewaterland, Overijssel

open voet

geschiedenis
Bij de afbraak van de grondzeiler die hier later stond, werden in de 20e eeuw de vier teerlingen van de standerdmolen aangetroffen. Er is ook een oude tekening van Genemuiden met de standerdmolen.

Oprechte Haerlemsche courant 01-07-1684
"Burgermeesteren ende Regeerders van Genemuyden, in Over-Yssel, maken bekent, dat op den 18 a 8 Juny 1684 haer Achtb:Stads Koorn-molen is afgebrant, waer op deselve hebben goetgevonden aen iemant te vergunnen een nieuwe Koorn-Molen te mogen setten; en dat voor eenige jaeren, soo als men sal konnen accoderen: Die genegen is, kan sig op den 18 a 8 July tot Genemuyden vervoegen."

Informatie van J. Hoek, 13 augustus 2016

Jacob van Deventer tekent de molen op zijn kaart van Geelmuijden en omgeving uit ca. 1560. Het blokhuis staat ook op zijn kaart en was de enige reden waarom hij de kaart heeft vervaardigd. Hij kreeg in 1558 opdracht van de spaanse koning om alle strategisch relevante plaatsen in de nederlanden in kaart te brengen.

Het Blokhuis op de tekening stond er vanaf circa 1527 en heeft er slechts circa 60 jaar gestaan.

Bron: Aanteekeningen betreffende het Blokhuis te Genemuiden, art. door H. van Dalfsen in tijdschrift Buiten, 3 feb. 1923.
Verzameling H. van der Kaay.