Molen Wipkorenmolen (mogelijk herbouw), Vianen

Vianen, Utrecht

eigendom

eigenaar
Stichting Wipkorenmolen Vianen
eigendomsvorm

geschiedenis

De Stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen is ruim 10 jaar bezig om het historische centrum van Vianen weer te voorzien van een werkende windmolen. Men heeft het idee opgevat om de in 1838 verbrande wipkorenmolen uit 1691, die aan de Molenstraat heeft gestaan (molen 10176), weer te herbouwen.
Vanwege de slechte biotoop heeft men moeten afzien van herbouw op de originele locatie aan de Molenstraat.
In 2009 kwam een alternatieve locatie in beeld aan de noordwest zijde van de stad, in de uiterwaard van de Lek, waar een oude haven weer in ere wordt hersteld.
Aanvankelijk verwachtte men rond 2012 met de herbouw te kunnen beginnen. Maar begin 2016 is de website nog vaag over de actuele stand van zaken.