Molen 16 baggermolens, Amsterdam

16 baggermolens
baggermolen
Molen 12619 16 baggermolens (Amsterdam)
Tekening: coll. T.Bakker

geschiedenis
In het Groot Volkoomen Moolenboek uit 1734 staat een rosmoddermolen afgebeeld. Hij werd gebruikt om de dichtslibbende Amsterdamse waterwegen uit te baggeren. De "schepband" kon met het grote rad hoger of lager worden ingesteld, afhankelijk van de diepte van het water. Via een horizontale as, die onder het dek door tot het voorschip reikte, dreven twee paarden het bovenwiel aan. Met een groot, boven de molen uitstekend rad stelden de "molenaars" de baggerdiepte in. De omhoog gebrachte modder werd in een gereedliggend baggerschip gestort.

In 1622 werd op dit type rosmolen octrooi verleend aan Jacob Jacobson uit Haarlem. In 1835 waren er in Amsterdam naast een stoombaggermolen nog 16 rosmolens in gebruik. Maar toen in 1860 een tweede stoombaggermolen in gebruik werd genomen, werden de rosbagger- of moddermolens afgeschaft.