Molen De Wetering (2e), Amsterdam

De Wetering (2e)
Detail van onderstaande ets uit ca. 1695

bolwerk Wetering

gesloten voet

geplaatst
geschiedenis
In de beeldbank van het noordhollands archief (NL-HlmNHA_359_000018_K) is een gezicht van buiten de stad op de Weteringpoort met deze molen aanwezig (zie onder en detail boven). Tussen poort en molen is het dak van het verbeterhuys zichtbaar. Op de achtergrond is ook nog de standerdmolen De Hoop (1e, dbnr. 12527) te zien. Op de kaart van Frederick de Wit (atlas De Wit, 1698) is dat al een stellingmolen, dus de prent is van voor 1698.

Opmerking over de ets van Gerard Valck:

Volgens de Beeldbank GAA wordt hier de standaardmolen de Wetering weergegeven. Mogelijk is de ets in spiegelbeeld afgedrukt. Vergelijk de afbeelding met de kaart van Gerrit de Broen dan duikt de vraag op waar de brug naar de Weteringpoort is gebleven. Theo Bakker, 14 maart 2010

Het antwoord blijkt uit de kaart van Gerrit de Broen (Rijksmuseum.nl objectnummer RP-P-AO-20-65-1). De tekening is gemaakt binnen de stadsmuren, de tekenaar bevond zich ongeveer tussen de woorden 'Baan' en 'gracht' op de plattegrond. Alles op de tekening ligt binnen de stadsmuren. Recht vooruit is het verbeterhuis (ook als zodanig aangeduid op de kaart) en links de molen. De tekening is dus ook niet in spiegelbeeld. De stadsmuren zijn van binnenuit gezien weinig opvallend, omdat er een aarden wal tegenaan ligt. De (binnenzijde van de) Weteringpoort is rechts achter de bomen, die kennelijk op de stadssteenplaats staan. Achter de bomen ligt ook de binnenbrug vanuit de stad naar de poort. Op deze kaart uit 1744 staat wel de net gebouwde stellingmolen De Wetering (3e), niet deze standerdmolen. red PW 2-11-2016