Molen De Hoop (1e), Amsterdam

De Hoop (1e)
Molen 12527 De Hoop (1e) (Amsterdam)
Van Berckenrode, 1657, boven deze molen, eronder De Tor (dbnr. 8769)

twaalfde bolwerk aan het einde van de Leidsegracht bij de Lijnbaansgracht

geschiedenis
De molen (met bolwerk) komt voor het eerst voor op een herdruk uit 1657 van de kaart van Balthasar Florisz. van Berckerode (zie detail boven). Op de kaart van Joan Blaeu uit 1649 komen bolwerk en molen nog niet voor.

De molen stond op een bolwerk van de Tweede/Derde Uitleg en moest in 1661 worden verplaatst vanwege de Vierde Uitleg. Hij kwam op bolwerk Reguliers terecht, een verplaatsing van 1,3 km naar het zuidoosten.

Bron: archief mr. J.H. van den Hoek Ostende. Met dank aan Theo Bakker, 8 juni 2009.

Verplaatsingskaart zie onder.

Bij de verplaatsing ontstaan er onduidelijkheden. De molen wordt hier in 1657 getekend als grondzeiler. Die zijn lastiger te verplaatsen dan standerdmolens. De verplaatsingskaart uit 1661 is echter vrij duidelijk welke molen verplaatst moet worden. Maar na de verplaatsing lijkt er op basis van twee afbeeldingen (aanzicht Johannes de Ram en een aanzicht van de Weteringspoort bij dbnr. 12532) een standerdmolen op het Reguliersbolwerk te staan, geen grondzeiler of stellingmolen. Zie verder de opvolger dbnr. 17450.

trivia
NB De aangegeven locatie is een schatting naar de kaart van de Vierde Uitleg van 1661, waarop de molen nr. w1 heeft.