Molen Voorste Molen, Kampen

Kampen, Overijssel

Kampen, Overijssel
Kampen F (8) 2492 Jan Mulder, molenaar, en medeeigenares

circa herbouwd
verbrand ??
geschiedenis
Volgens het kadaster van 1832 was het dubbele woonhuis ten noordwesten van de molen voor de helft (kad. F 2489) van molenaar Jan Mulder, en voor de andere helft (kad. F 2490) van Christina Debets, wed. Jan Nies.

Borgtocht, 3 juni 1837:
Belanghebbende: Jan Stevenszoon Mulder, molenaar te Kampen.
Huis, erf en where te Kampen, buiten de Venepoort aan de straatweg, letter B nummer 3, sectie F nummer 2490.
"Comparant moet een borg stellen groot ƒ 400 als garantie voor zijn goed functioneren; als onderpand geldt een huis buiten de Venepoort, gekocht van Jan Schouwenburg; een brandverzekering is verplicht."

In 1837 was Johannes Bosch molenaarsknecht te Kampen. Hij kocht op 9 sept. voor ƒ 500 een huis aan de Buitennieuwstraat. Hij leende ƒ 400 tegen 5 procent jaars van Peter Beijer, koopman te Kampen.

Op 10 feb. 1838 verkocht Jan Mulder, molenaar te Rouveen (zie Molen Mulder, Tenbruggencatenummer 07860), het huisje buiten de Venepoort dat hij al lang in bezit had (kad. F 2489) en tegenoverliggend tuintje (kad. F 2543), aan Dirk Henniphof, bleker te Kampen.

Schuldbekentenis, 14 dec. 1839:
Comparant Jan Stevenszoon Mulder, molenaar te Kampen, verklaart schuldig te zijn aan Salomon Levi van Genderingen een bedrag van ƒ 400 tegen 5 procent jaars. Als speciaal onderpand gelden een molen en ernaast gelegen huis, het huis (kad. F 2490) aangekocht van Jan Schouwenburg en de molen (kad. F2487-2492) van de erven van Jan Nies en Jan Mulder.

Borgtocht, 14 mei 1841:
Korenmolen, Kampen, buiten de Venepoort, wijk B nummer 3.
Comparanten verklaren een borgtocht te stellen groot ƒ 400 als garantie voor de afdracht en betaling van accijnzen en opcenten door Geertje Mulder, molenares van de voorste molen aan de straatweg buiten de Venepoort.

Openbare verkoop, 15 juni 1841:
Een windkorenmolen met stal en toebehoren, Kampen, buiten de Venepoort, sectie F nummer 2492, 2491 en 2487. En een huis, erf en where, Kampen, letter B nummer 3, sectie F nummer 2490, 2488.
Comparant Jan Stevenszoon Mulder, korenmolenaar te Kampen, wil enige vaste goederen openbaar verkopen; de voorwaarden daartoe staan in de akte vermeld.
Verkoper accepteert de diverse boden niet en de percelen blijven onverkocht. Details in de akte.
[Advertentie in de Overijsselsche Courant, 8 juni 1841.]

Borgtocht, 25 mei 1842:
Korenmolen, Kampen, straatweg buiten de Venepoort, letter B nummer 5
Comparanten verklaren een doorlopende borgtocht groot ƒ 400 te stellen ten behoeve van Geertje Mulder en Antonie Nicolaas Zoomers, korenmolenaars buiten de Venepoort, als garantie voor de afdracht van belastingen en accijnsen van genoemd bedrijf.

Schuldbekentenis, 14 sept. 1843:
Een windkorenmolen met grond en stal, Kampen, buiten de Venepoort, sectie F nummer 2488. En een huis, erf en where, Kampen, nabij de molen, letter B nummer 3.
Comparante Geertje Mulder, molenaarster te Kampen, verklaart schuldig te zijn aan Theodorus Ruijs, koopman te Kampen, een bedrag van ƒ 1100 tegen 5 procent per jaar. Als onderpand gelden enige vaste goederen: de molen, gekocht van Jan Mulder Stevenszoon en het huis van de Rijks Domeinen. De percelen moeten worden verzekerd tegen brand.
Bron: Kampen Notarieel.

De nieuwe molen ging reeds na 11 jaar door brand verloren. In 1842 werd de opvolger gebouwd.
Bron: Nederlandse Molendatabase.

Overijsselsche Courant, 30 aug. 1842:
"Sedert, in den afgeloopen winter, de Lutersche kerk alhier eene prooi der vlammen is geworden, hebben hier van tijd tot tijd, en steeds met kortere tusschenpoozen, verschillende branden plaats gehad, die of spoedig gedempt, of zwaar gewoed hebben. Zoo nog is er, in de afgeloopene week, een huis in de Veenstraat uitgebrand, en zoo hebben er deze week, binnen of in de onmiddellijke nabijheid dezer stad drie branden plaats gegrepen, waarvan de eerste de noodlottigste is geweest, als zijnde een geheele molen afgebrand. -- Welke mag toch de oorzaak dier rampen wezen? Ligt ze in de weersgesteldheid? Of ligt ze in kwaadwilligheid?"

NB We hebben geen aanwijzing gevonden dat de brand deze molen betrof. Juiste molen niet gevonden, daarmee zou dit record dus kunnen vervallen ...