Molen bij huize Dorth, Kring van Dorth

Kring van Dorth, Gelderland

Kring van Dorth
Molenbeek
Lochem, Gelderland
Achterhoek en Liemers

geschiedenis
De molen bij huize Dorth werd gedreven door de stroom van de Molenbeek. Voor het eerst wordt hij genoemd in een stuk uit 1550, over het graven van een nieuwe molenbeek door de Heer van Dorth. Dit om de omwonenden van wateroverlast te verlossen en hun het visrecht in de oude beek, de Dortherbeek, te geven.

In juli 1774 raakten de wagenpaarden van een boer zo van slag door het draaiende molenrad, dat ze ondanks pogingen van de mulderse die weigerde de molen stil te zetten, op hol sloegen. Toen de wagen een eind verderop tot stilstand kwam en de boer een "zoopjen" nuttigde, kwam hem ter ore dat de mulderse "buijten spraak" lag. Hij besloot maar langs een andere weg huiswaarts te keren.

In 1797 werden er plannen gemaakt voor een windmolen, die op het Overijsselse gebied van Dorth zou komen te staan. De watermolen moet tussen 1807 en 1818 zijn verdwenen.

Pas in de 20e eeuw werd de molenkolk gedempt. In 1921 werd o.a. "de voet van twee pijpsgewijs naar elkaar toelopende muren ter dikte van 0,45 m" aangetroffen.

Bronnen:
- "De Gorsselsche molens van weleer", art. door J. de Graaf in "Archief Oudheidkundige Vereniging DE GRAAFSCHAP", december 1958. Verzameling H. van der Kaay.
- "Molens, Mulders, Meesters", Hagens.