Karnmolen van Erve Hofman

Hellendoorn, Overijssel
verdwenen molen

media-bestand
Molen 12141 Karnmolen van Erve Hofman (Hellendoorn)
Foto: Willem Jans, 6 nov. 2006

korte karakteristiek

naam
Karnmolen van Erve Hofman
modeltype
karnmolenhuisje
functie
karnmolen
bouwjaar
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate Nr
12141

locatie

plaats
Hellendoorn
plaats aanduiding
Hofmanstraat 2
gemeente
Hellendoorn, Overijssel
streek
Twente
geo positie
X: 227.516, Y: 489.358
N: 52.38728, O: 6.45242

levensloop

toestand
restant
bouwjaar
verdwijningsjaar

constructie

modeltype
karnmolenhuisje
krachtbron
spierkracht
functie

geschiedenis

Tekst ANWB-bord:
"Erve Hofman wordt al in 1457 genoemd en was eeuwenlang de centrale plaats in de Marke van het kerkdorp Hellendoorn. Hier kwamen de 'Goeds Heeren' en de 'Erfgenamen' bij elkaar om de gemeenschappelijke belangen van de 'ingesetenen' der marke te regelen. Dit gebeurde tijdens een markevergadering of 'holting'.
De Heer van havezathe Den Dam was eigenaar van deze boerderij en daardoor Erfmarkerichter. Met de 'gesworenen' vormde hij het dagelijks bestuur van deze marke. In 1850 is de Marke Hellendoorn opgeheven en zijn de gemeenschappelijke gronden verdeeld. Deze boerderij is een bouwwerk waarin tradities van vele eeuwen boerenbouwkunst nog zichtbaar zijn. Deze tradities komen vanuit het 'los huus': mensen, vee en oogst in één ruimte. Later werden woon- en werkgedeelte gescheiden, in hoofdzaak voor meer wooncomfort. Wat als vanouds bleef is de hoge, naar de straat gerichte ingang met de teruggeplaatste deuren.
Het achtkante gebouwtje is een 'karnhuus'. Een paard zorgt hier voor de aandrijving van de kamwielen. waardoor de pols in de karnton de melk in beweging brengt voor de bereiding van boter. In het 'iemenschoer' zijn korven en kasten voor de bijen geplaatst. De hof is zoveel mogelijk ingericht met planten die ook bij onze voorouders op de boerenerven stonden.
De stichting 'Oald Heldern - De Noaberschop' heeft deze boerderij als museum ingericht. Met gereedschappen, werktuigen, kleding en huisraad wordt het leven van plattelandse families in het begin van de 20ste eeuw in beeld gebracht."
-----

Eind mei 1994 werd de rosmolen bedrijfsvaardig gerestaureerd.
Van 90 liter melk verkreeg men 5 kg boter.
Informatie van mevr. N. Scholten-Ballast.
advertentie afbeelding