Molen Meule van Jonkers, Steenwijk

Steenwijk, Overijssel

Steenwijkerland, Overijssel

vijzelmolen

>
HALFWEG DIEP, een gehucht in de Kop van Overijssel.
Halfweg Diep bestaat nu nog maar uit een paar huizen, voorheen telde het gehucht in zijn bloeitijd meer dan 550 inwoners.

Rond 1635 was het Nieuwe Diep gegraven, het latere Steenwijkerdiep.
Het Nieuwe Diep was 22 meter breed, terwijl de Steenwijker Aa maar 4 meter breed was. De kern van Halfweg vormden zo rond 1930 de grote watermolen en een café.

Aan de Borgersloot stond een watermolen, waarnaast tot 1940 de familie Jonker woonde. Bij die molen was ook nog een verlaat of sluisje. Dit alles lag tegen een grote zandkop, “De Hoogten", die later is afgegraven.

trivia
In Halfweg en directe omgeving stonden ook aantal grote molens; De boven kruiende poldermolens van Jan de Wagt, naam "Het is niet anders" van de Kooys polder, die van Jonker op "de Hoogten" bij Rusland, die van Kuiper van de Bijkerkspolder en die van Klaas Jonker van de Knibbespolder.

Bron: Lute Brouwer, zie externe link