Molen De Halve Maan, Amsterdam

De Halve Maan

In 1765 stonden er nog twee volmolens:

De Halve Maan aan de Kostverlorenvaart of Nieuwe Wetering, de molen werd reeds in 1668 genoemd.
In 1806 werd er nog windrecht betaald voor deze molen.
Molen De Halve Maan werd in 1812 bij executie verkocht en afgebroken.

Affiches, annonces et avis divers d'Amsterdam = AdvertentieĢˆn, aankondigingen en verschillende berigten van Amsterdam, 19 okt. 1812:
"VERKOOP VAN ROERENDE GOEDEREN.
Men presenteert uit de hand te koop een AFBRAAK van de VOLMOLEN de Halve Maan, aan de Kostverloren Wetering, bestaande in een komplete Achtkant, zynde twee vaste en twee losse Binten, met zyne acht Stylen en Kruisen, een Kajatenhouten Spil, een Boven-As, eene Roede, die goed is, een dito Wentel-As, een Boven-Tafelment, een lange en een korte Spruit, twee lange en twee korte Schoren, een Staartbalk, een Krui-As, een Windpeul, een Penbalk met zyn broek, een Bovenwiel, een willige Vang met de Sparring, twee Voeghouten Overingstukken, Vloorstukken, Kuipstukken, een Bonklaar, een wiel dito Wentel-As, nog een Bonklaar, onder en boven Regen, een Rolring , een Volkom-Blok met Stampers, een Vangstuk niet zyn Ketting; verder eenige losse Stampers en Kammen, en wat verder tot een komplete Vol- of Stamp-Molen behoort, alles zoo goed als nieuw, ook eene Loots, lang 125 voet, breed 18 voet, met een beschoten Kap en een houten Vloer daar in, en eenige Afbraak meer van Delen, Balken, Stylen enz. Dit alles is dagelyks te zien op de voornoemde Plaats, en verder te bevragen by E.H.R. Nieuwensteed, Mr. Metselaar en Makelaar, wonende aan den Overtoom, by de Schutsluis, in No. 69."

De andere volmolen was Tilburg aan de Kostverlorenvaart.

Bron o.a.: "De molens van Amsterdam", G.J. Honig, 1929, blz. 149.

trivia
Of de molen iets te maken heeft met de Walenmolen op deze locatie, is ons niet bekend. Mogelijk zelfs dezelfde molen?