Molen De Reus Goliath, Dordrecht

De Reus Goliath
Molen 12082 De Reus Goliath (Dordrecht)
Detail van onderstaande tekening

Lijnbaan
Dordrecht C (1) 27 Johannes Adrianus van Dorssen, houtkoper, en Consort

geschiedenis

In 1643 liet het stadsbestuur langs de Noordendijk een haven graven, die zich uitstrekte van de brug bij de Rietdijk tot aan de molen Kijck over den Dijck.

In 1647 richtte het daar ook een lijnbaan op, die niet succesvol bleek te zijn. Daarom bouwde men aan de Noordendijk industriemolens en met name houtzaagmolens, zoals De Kraker, Het Fortuin en de Goliath.
De Eendracht was een oliemolen en de Kijck over den Dijck een moutmolen. Ook stond er een volmolen, genaamd Het Varken.

Eigenaren:

In 1865 ging de molen ook op stoomkracht zagen. Het was de eerste Dordtsche stoomolie[zaag]molen. De stoomzagerij was eigendom van fa. Dorsser & Co.
Tenslotte is de molen gesloopt rond 1880.