Molen De Hoogmoed /De Hoogmoet, Dordrecht

De Hoogmoed /De Hoogmoet
korenmolen, moutmolen

nabij het Vest, naar de overkant van de Spuihaven op een plek buiten de Vriesepoort.

geschiedenis
Rond 1545 was er al een tekening gemaakt door Jacob van Deventer waar de standerdmolen De Hoogmoed op afgebeeld wordt.(zie dbnr 3082)

De standerdmolen De Hoogmoed werd ca. 1645 verplaatst naar de overkant van de Spuihaven.
Het is dus dezelfde molen, op een andere plek.
Op 9 september 1645 krijgen Hillebrant Geerrits van Schaegen en Gerrit Rutten, molenaars, toestemming om hun molen “staende tegenwoordich op de Veste, omtrent het Leprooshuijs deser stede” te mogen verplaatsen en stellen op een stuk grond buiten de Vriesepoort. (Gem.Archief Dordt, archief 3, inv. nr. 946, fol. 75 en 75v.)

De molenaar Jan Bax sluit op 18 maart 1750 een overeenkomst met een aantal andere Dordtse korenmolenaars.
Zij zijn na bemiddeling van de heren Burgemeesters der stad Dordrecht overeengekomen dat Jan Bax, en bij zijn >overlijden diens opvolger, gedurende drie achtereenvolgende jaren, ingaande 1 januari 1750, alleen mout en mesting
(=mestvoer) mag malen en niet eenig koorn voor bakkers of bakgoet voor anderen op voorwaarde dat de andere >molenaars gezamenlijk aan Jan Bax jaarlijks 150 gulden betalen (GAD, ONA 976, akte 39, pag. 151 e.v.).

In 1762 werd hij afgebroken en op die plaats is toen de stenen stellingmolen De Dordtsche Maagd gebouwd buiten de binnenstad, welke in 1764 in gebruik is genomen.

trivia
De tekening van Abraham Rademaker laat de Spuihaven zien naar het zuidwesten, met centraal de Vriesepoort en de Vriesebrug, links molen De Hoogmoed, rechts de stadsmuur

De tekening van A. Schouman toont de 's Gravendeelsedijk met rechts van de Grote Kerk, molen de Hoogmoed, nog als standerdmolen op een verhoging. Geheel rechts is nog een molen te zien, de Zwarte Arend ook wel bekend als de Sukkelaar aan het Kromhout.

Pim van der Wijk heeft de verklaringen bij de tekeningen vastgesteld , 17 maart 2016