Molen De Danser, Dordrecht

De Danser
pelmolen

Spuiweg, hoek Kruisweg (Singel)

geschiedenis
In 1825 werd eenen hechten sterken zeer welgelegen en binnen den tijd van acht jaren geheel nieuw gebouwden windpelmolen genaamd Den Danser ten verkoop aangeboden. Drie jaar later bestond de molen nog, toen hij als belending werd vermeld. De molen werd waarschijnlijk kort daarna gesloopt, in elk geval vóór 1832, want in het dat jaar opgerichte kadaster komt de molen niet voor.

Bron: Jaarboek 2008,
Molens op het Eiland van Dordrecht,
Hist. Ver. Oud-Dordrecht

Uit een eigendomsoverdracht van 1 dec. 1826 blijkt dat de na 1817 nieuw gebouwde molen al in of vóór 1826 verwijderd is. Zie ook het kaartfragment van het kadaster 1832, het perceel 780 is doorgehaald en de grenzen weggewit. Waarschijnlijk stond daar tot (uiterlijk) 1826 de nieuwe molen. In de Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels is perceel 780 niet opgenomen.

trivia
In 1817 zijn de zes percelen 778, 779, 780, 781, 819 en 820 door Brooshooft c.s. gekocht. De oude houtzaagmolen De Danser is in 1817 verwijderd.
Vermoedelijk dat de percelen 819 en 820 eerder het balkgat waren. Na 1817 is de nieuwe pelmolen De Danser gebouwd door Brooshooft c.s. (Ook eigenaren van pelmolen De Pelikaan).
Mogelijk is die molen net als zijn voorganger verkocht en verplaatst.

Inform. van Pim van der Wijk, 5 april 2016