Molen De Eendracht, Dordrecht

De Eendracht

(coördinaten zijn bij benadering)

achtkante bovenkruier, rietgedekte bovenbouw vierkante houten onderbouw met zaagschuren

1693 - 1700: Pieter van Beeck Johanz. was eigenaar van 1693 tot 1700.
Vanaf 1708 werd koopman François van Helmont eigenaar van de molen.
1718 Tien jaar later verkocht hij de molen aan Dirck Cumsius, die ook de zaagmolens De Goudvink en De Danser bezat. De molen ging nog velen malen over in andere handen.
Van 1718 tot 1739 was Dirk Cumsius Jacobz. de eigenaar ( ca 1690 geb - overl 1739 te Dordrecht; huwde met Elisabeth v Besooyen Hendriks)
1739: eigenares wed. Elisabeth v Besooyen Hendriks
In 1750 was Jan Bootsman Leendertsz. de eigenaar (geb.1677 - overl. 1757 te Dordrecht; huwde met Maaike vd Elst Jans.)
1785: PAULUS KNOCH Anthonyz (1740/1802 Ddr), tr 1766 Ddr Maria Elizabeth van Attenhoven
In 1785 eigenaar v/d Houtzaagmolen ,,De EENDRACHT,, a/d Lijnbaan
Van 1795 tot 1779 was dat Hendrik Boonen Johz. (Makelaar in hout, huwde in 1728 met Neeltje Bootsman Jansdr.
Jan Bootsman Leendertz. )

Bron: Jaarboek 2008, Draaiende Wieken, Stappende Paarden, blz 99, 100.
Bron: www.dortenazoeker.nl / Mw H.W.G. van Blokland-Visser, Papendrecht, januari 2016

In 1643 liet het stadsbestuur langs de Noordendijk een haven graven, die zich uitstrekte van de brug bij de Rietdijk tot aan de molen Kijck over den Dijck.
In 1647 richtte het daar ook een lijnbaan op, die niet succesvol bleek te zijn. Daarom bouwde men aan de Noordendijk industriemolens en met name houtzaagmolens, zoals De Kraker, Het Fortuin en de Goliath.
De Eendracht was een oliemolen en de Kijck over den Dijck een moutmolen. Ook stond er een volmolen, genaamd Het Varken.

1693: Molen de Eendracht werd in 1693 gebouwd nadat op dezelfde plaats eerder een molen had gestaan die in 1686 was verbrand. Deze in 1666 gebouwde molen had geen naam.
Cornelis van Helmont en Pieter van Beeck Johanz. kochten in 1693 een leeg erf van de weduwe Francken om er molen De Eendracht te bouwen. De molen was in 1694 maalvaardig.

Na 1802 werd de molen De Eendracht ook genoemd als zaagmolen.

Dortsche Courant, 6 november 1802:
"Een extra-ordinaire grote, hechte, sterke en welgeconditioneerde achtkante wind-hout-zaagmolen, genaamt Den Eendragt, met deszelfs hechte, sterke, en zederd weinige jaren geheel nieuw opgebouwde heere-huizinge, ………… staande en gelegen agter in de Lynbaan, even buiten de kleine Sluispoort der Stad Dordrecht, op Merwede grond; belend en strekkende als bij na te melde kaart."
Inform. J. de Vries, 2014.

Op 10 mei 1871 gekocht door gebr. Hoebee en gesloopt voor aanleg scheepswerf.