Molen (standerdmolen), Groningen

Groningen, Groningen

Nicolaas Geelkercken 1616

Groningen
in de Heerdwinger
Groningen (stad)

geschiedenis
De standerdmolen in de Heerdwinger komt voor het eerst voor op de kaart van Nicolaas Geelkercken uit 1616. De molen komt ook voor op de kaart van Joan Blaeu uit 1649. Dit is een reproductie van de eerste kaart van Haubois uit 1643. Dezelfde kaart van Blaeu wordt nog eens opgepoetst en gebruikt in de atlas De Wit uit 1698, maar de standerdmolen was toen al vervangen door een stellingmolen. Op de nog wel bestaande kaart van Haubois uit 1652 komt de molen ook voor.

Wanneer de standerdmolen verdween en vervangen werd door de stellingmolen is niet geheel duidelijk, evenmin of dat direct op elkaar volgde. Berend van der Veen Czn. geeft als verdwijningsjaar '1672 ?' en als bouwjaar van de stellingmolen ca. 1685.

Dit is een deel van de vesting waar ingrijpende veranderingen hebben plaatsgevonden voorafgaand aan de bouw van de molen. Op de kaart van Jacob van Deventer uit ca. 1560 komt de molen niet voor. Hierna is hier de Citadel van Alva (Arx Nova) gerealiseerd in 1570 en weer gesloopt vanaf 1577. Dan stond hier van 1600 tot 1607 het Statenkasteel, waarna rond het begin van het twaalfjarig bestand (1609) de nieuwe vestingwerken met dwingers zijn gerealiseerd. Waarschijnlijk is de molen hierna gebouwd, danwel van elders hier naartoe verplaatst.