Molen (standerdmolen), Groningen

Groningen, Groningen

Joan Blaeu 1649 (uit atlas De Wit 1698), molens met vd Veen nummers

Groningen
In de Oude Rondeelsdwinger, de zuidelijkste, de achterste, thans de Ubbo Emmiussingel
Groningen (stad)

geschiedenis
In de Oude Rondeelsdwinger tekent Nicolaas Geelkercken in 1616 drie molens (detail zie dbnr. 12006). Berend van der Veen Czn. geeft deze molens de nummers 515 (dbnr. 12005), 516 (dbnr. 12006) en 517 (deze molen). Het gebruik van het woord 'achterste' in zijn omschrijving moet gezien worden vanuit de stad, dus 517 stond het meest zuidelijk.

Molens 515 en 517 (deze molen) verschijnen voor het eerst op deze positie op de kaart van Geelkercken. Het is waarschijnlijk dat deze 2 molens niet nieuw gebouwd zijn, maar hier naartoe verplaatst zijn. In het hele land werden gedurende de 80-jarige oorlog korenmolens van buiten de stad naar de wallen gehaald om ze te beschermen tegen de vijand en om verzekerd te zijn van brood gedurende een beleg.

Op de kaart van Geelkercken uit 1616 is ook de oude vestingwal (gestippeld) getekend en gemarkeerd 'A'. Uit het bijschrift valt af te leiden dat dat nog de situatie was in 1605. De nieuwe vesting is waarschijnlijk gerealiseerd tijdens het twaalfjarig bestand (1609-1621). De molen is hier dus waarschijnlijk pas na 1605 / 1609 geplaatst.

De molen wordt ook weergegeven op de kaart van Joan Blaeu uit 1649 (detail zie dbnr. 12005), wat een reproductie is van de eerste kaart van Haubois uit 1643.

Verdwenen in 1756 (res. Prov. Stat. 19 januari 1756).

De molen komt voor op de kaart van Haubois uit 1652.