Molen (standerdmolen), Groningen

Groningen, Groningen

Geelkercken, 1616, de 3 molens met vd Veen nummer, deze molen 516

Groningen
In de Oude Rondeelsdwinger, vooraan zuidelijk
Groningen (stad)

geschiedenis
In de Oude Rondeelsdwinger tekent Nicolaas Geelkercken in 1616 drie molens. Berend van der Veen Czn. geeft deze molens de nummers 515 (dbnr. 12005), 516 (deze molen) en 517 (dbnr. 12007). Het gebruik van het woord 'vooraan' in zijn omschrijving moet overigens gezien worden vanuit de stad, dus noordelijker dan 517 die 'achteraan' stond.

Op de kaart van Jacob van Deventer uit 1560 stond op het oude rondeel één molen. De contouren van dat oude rondeel zijn door Geelkercken gestippeld weergegeven op zijn kaart. Hieruit blijkt dat het waarschijnlijk deze molen 516 was die hier al stond in 1560 en niet 515 zoals Van der Veen meldt.

Molens 515 en 517 verschijnen voor het eerst op deze positie op de kaart van Geelkercken. Het is waarschijnlijk dat deze 2 molens niet nieuw gebouwd zijn, maar hier naartoe verplaatst zijn. In het hele land werden gedurende de 80-jarige oorlog korenmolens van buiten de stad naar de wallen gehaald om ze te beschermen tegen de vijand en om verzekerd te zijn van brood gedurende een beleg.

Deze molen was in ieder geval op de kaart van Joan Blaeu uit 1649 (een reproductie van de eerste kaart van Haubois uit 1643) verdwenen.

Het is niet uit te sluiten dat deze molen verplaatst is naar de naastgelegen Marwiksdwinger. Drie molens zo dicht bij elkaar betekent windbelemmering en op de naastgelegen Marwiksdwinger 'verschijnt' een molen (dbnr. 12004) bij Blaeu.