Molen De Ooster / Oostermolen, Sneek/ Snits

Sneek/ Snits, Fryslân

Molen de Ooster is gebouwd omstreeks het jaar 1700.

1e eigenaar was Eite Hessels, hij was eigenaar tot 25 april 1744.
2e eigenaar was Sybout Thomas samen met zijn vader Thomas Symens. Zij hadden de molen tot ± 1824.
3e eigenaar waren Wissel en Ten Cate, met als molenaar Johannes Brandsma.

Deze liet in 1851 de molen ombouwen tot een gecombineerde koren -en houtzaagmolen, zodat hij ook in de wintermaanden, dus met ijsgang nog van de molen kon profiteren.

Informatie van C. Veenstra, 9 nov.2016

Leeuwarder Courant 1840 - ook in - De Opregte Haarlemmer

VOORNAME VERKOOP
van eenen Weit- en Rogmolen te Sneek.
STRIJKGELD f 100.

De Notaris C.J. JORRITSMA, te Sneek, zal publiek ten verkoop aanbieden:

Eenen uitmuntenden, zich in den besten toestand bevindenden, florisanten WEIT- en ROGMOLEN, bekend als een der volledigste en sussistantste van dat soort; hebbende 23el 68 duim vlugt, hechte As en Roeden, 3 paar beste Steenen, en wel ingerigt Werktuigelijks, gaande aan het Zomerrak te Sneek, den Oostermolen genaamd; benevens den daarbij behoorenden uitgestrekten GROND, ERF, prompte WOONHUIZINGE en KNECHTSWONINGEN, met allederzelver noodige behoeften en gerijfelijkheden; eindelijk al de Fabriekmatige Werktuige den Molen eigen, in den besten staat en op tauxatie verkrijgbaar.
Een en ander in gebruik bij de Weduwe Sijbolt Thomas van der Meulen, en met succes eene reeks van jaren door haren Echtgenoot en Familie gedreven, heeft door alle tijden, een ruim bestaan opgeleverd.
De aanvaarding 12 Mei 1840, en bij overeenkomst eerder.
De verkoop geschiedt in 2 perceelen, op gemakkelijke Voorwaarden, en de Kooper kan een aanzienlijk kapitaal op het te veilene gevestigd krijgen.
Wie gading maakt, kome op Vrijdagen de 13 en 27 Maart 1840, telkens des avonds ten 7 ure, provisioneel, ten huize van den Societeithouder Heslinga, en finaal, bij Geert de Ruiter, te Sneek, te koope op alsdan voor te lezene Conditien, inmiddels te vernemen, benevens Biljetten te verkrijgen, ten Kantore van genoemden Notaris.

Informatie van T. Stortelder, 30-5-2014

NB. Of deze molen in 1851 nu is herbouwd of grond is verbouwd zouden we graag willen weten.