Molen (pel- en trasmolen), Groningen

Groningen, Groningen

Groningen
Winschoterdiep ZW-zijde, 1,4 km ZO v/d toren
Groningen (stad)

Gebouwd vóór 1745 (adv.GC).
Eigenaars: In 1767 verkoopt wed. Jan Jacobs van Campen aan Abraham en Teunis Hulshoff; daarna J.Schnebbelie; sinds 1789 Berend Doornbusch.
Verdwenen 1791.
Deze molen stond bezijde de nieuwe molen.

Aantekening van de molenbouwer Pieter Sibbels de Vries in het jaar 1736: het nieuwe huis gemaakt buiten het Kleijn Poortie naast de pelmolen voor mijselfs.

In 1723 werd octrooi verleend aan Derk van Helder voor een periode van 15 jaar om een cementmolen op te rigten tegen een recognitie van 10 gl ‘s jaars (Res. 26 augustus 1723).
In 1756 werd octrooi verleend voor 6 jaren een molen in te richten tot cementmolen (res. 3 mei 1768).
[NB Dit moet rosmolens binnen de stad betreffen. Red.]

Al vanaf 1680 stond hier een windmolen voor het pellen van gort, die de doopsgezinde gebroeders Hulshoff verbouwden tot een pel- èn trasmolen. Voor het uitbaten van een wind-trasmolen kregen zij in mei 1768 een stedelijke octrooi, dat zes jaar gold.
Tekst: TRAS, door Groninganus (Harry Perton), 19 aug. 2009, groninganus.wordpress.com.

De molen staat aangegeven op de kaart van Beckeringh uit 1781.
Vervanger van Groningen 542

Opregte Nieuwer Groninger Courant, 24 augustus 1745,

Bekentmakingen

De E. Pieter Sibbels Moolem. en zyn Huysvrouw, presenteeren by Strykgelt Conditien te Verkopen Haar Huys, staande op Vrye eygen Grondt, buyten het Kleyne Poortjen, aan de West-Kant van het Winschoter Diep, in den Jaare 1736 nieuws Getimmert, de Commoditeyten kunnen door de Liefhebbers gezien worden, en zyn verder in de Angeslaagen Biljetten vermelt. Deeze Verkopinge zal geschieden, op Woensdag den 1 September 1745. des Nademiddags om 4 uur ten Huyze van de Wed. van Someren in Groningen.

Opregte Nieuwer Groninger Courant, 24 maart 1750,

Advertentie

De E. Pieter Sibbels, preasenteert by Uytmyninge te laaten Verkopen, een groot party Yperen, Esken en Buyken Bezaagde Posten, als 6 duyms 5,4,3,2 1/2 duyms, extra droog en breet: beheffens een groot party Kammen en Staven, Hagedoorn en Mispelen tot Moolenwerk, en een extra Eyken Draaybank met een Rad. Deeze Verkopinge zal zyn, buyten het Kleyne Poortje naast de Pel-Moolen, op Vrydag den 3 April 1750. 's Nademiddaags om 1 uur, en zullen op dag van Verkoop by Nummers gelegt zyn.