Molen Kleinpoortjesmolen (1e), Groningen

Groningen, Groningen

Nicolaas Geelkercken 1616

Groningen
zuideinde Kleine Molenstraat in de Drenckelaersdwinger
Groningen (stad)

geschiedenis
Op zijn kaart van Groningen (zie dbnr. 11987) tekent Jacob van Deventer rond 1560 deze standerdmolen. De molen komt ook voor op de kaart van Braun en Hogenberg uit ca. 1575, maar die hebben waarschijnlijk de kaart van Van Deventer grotendeels gekopieerd. Nicolaas Geelkercken tekent op zijn kaart van 1616 de molen binnen de nieuwe Drenckelaersdwinger. Hij tekent ook gestippeld de contour van de oude stadsmuur tot 1605, waaruit blijkt dat de molen op dezelfde positie staat als bij Van Deventer. Op de kaart van Joan Blaeu uit 1649 (die een reproductie is van de eerste kaart van Haubois uit 1643) staat de molen ook. De molen lijkt verplaatst sinds 1616, maar dat is niet zo. Er is tussentijds een stuk land aangeplempt bij de verdere uitbreiding van de vestingwerken.

Blijkens een verzegeling van 21 december 1731 waarbij werd verkocht, ‘sekere halve molen, zijnde een reithok, met een huis daarbij’, was het toen nog een standerdmolen. Het is dus onduidelijk wanneer de standerdmolen werd vervangen door een stellingmolen.