Molen Zaagmolen van Swart, Hollum

Hollum, Fryslân

Tekening uit ca. 1800

Hollum
Ameland, Fryslân
Ameland

geschiedenis
Johannes Tjallings Swart legde op 13 augustus 1783 de eerste steen voor een forse stellingmolen op zaagschuur met erbij een drooghuis. Pas na twee jaar kon het eerste hout worden verzaagd. Waarschijnlijk was de molen niet gedekt met riet en liep de bekleding door tot de stelling.

De economische basis voor een dergelijk grote molen was toch te smal, want in 1802 verkocht Swart hem op afbraak aan Gerrit Groothuis. Op 30 juli begonnen "molemakers van Lieuwaarde" met de afbraak.

De molen zou "bij Deventer weder werden opgerigt". Waar dat was is nog onbekend, mogelijk betreft het De Vriendschap (Tenbruggencatenummer 02622 c).

Bronnen ondermeer:
- Kloosters, torens, kerken en molens op Ameland, schrijver en jaar onbekend. Met dank aan H. van der Kaay.
- De houtzaagmolen van Hollum, artikel door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 37, maart 1985.
- "Wind scheppen op Ameland", Douwe de Boer en Warner B. Banga -