Molen Hommema-State voorganger, Dronrijp/ Dronryp

Dronrijp/ Dronryp, Fryslân

Dronrijp/ Dronryp
Waadhoeke, Fryslân
Dronrijp C (1) 2 Sijbren Sijtzes van der Werf, molenaar

ingestort
geschiedenis
In 1700 liet molenaar Willem Philippus uit de Kerkbuurt de standerdmolen vervangen door een moderne achtkante stellingmolen. De bouwer was een molenmaker uit Ureterp, hij breidde de molen meteen uit tot "peldegarst en rogmolen".

Bij de molen woonde de chercher Ulbe Hibbes Banterd. In 1714 constateerde hij blijkbaar dat de molen te weinig opbracht of dat er gefraudeerd werd, want toen kwamen er 200 soldaten en 20 ruiters uit Leeuwarden om toezicht te houden op het verwijderen van de spil. Aangezien de molen later wel weer werkte, zal de spil daarna wel weer gerestitueerd zijn.

Als eigenaars werden achtereenvolgens genoemd de familie Minderad, W. Feenstra, A.J. Vellinga en S.S. van der Werf.

In 1847 werd gepoogd de molen 13 voet te verhogen vanwege de windvang, de onderbouw zou opgemetseld worden. Echter toen de molen opgevijzeld stond, stortte het geheel in, waarbij een arbeider omkwam. Toch werd de molen in zijn grotere vorm gerealiseerd.

Bron: Koren- en pelmolen "Hommema-State" te Dronrijp, artikel door Dick Bunskoeke in De Utskoat nr. 33, maart 1984.

trivia
De Leeuwarder Courant van 4 mei 1847 maakt melding van het omvallen van de molen bij het verhogen (de week daarvoor). Daarna is de vernieuwde molen "Hommema State" gebouwd; deze komt in een advertentie uit 1860 voor als gebouwd in 1846, maar kwam dus pas in 1847 na vernieuwing gereed.
Op de kaart van 1664 stond hier al een molen, wellicht een standerdmolen. Op een prent uit 1747 was het een achtkante stellingmolen, die naar zeggen rond 1700 zou moeten zijn gebouwd.
Informatie van Dick Bunskoeke, 30 mei 2010.