Molen Wipmolen op de Koepoort, Leiden

Leiden, Zuid-Holland

Lieferinck 1575 (detail, kopie uit 1744)

Leiden
op de Koepoort
Leiden

geschiedenis
De molen werd gebouwd begin 1574 door Mees Dirksz Schot en Dirk Gerritsz 'een corenmolentge genaemt de wippe gerecht gemaakt op de boge of het wulfsel van de Coepoort'.

Het molentje werd verwoest door een orkaan van 22 januari 1576. Men richtte het molentje weer op, maar na een korte tijd brak men het weer af, en vervoerde het naar een minder hoge plaats buiten de stad.

Bron: "Leidse windmolens voor 1600", artikel door Ir. A.F. de Graaff in Leiden Jaarboek 1962. Met dank aan H. van der Kaay.

De originele kaart van Hans Lieferinck uit ca. 1575 bestaat waarschijnlijk niet meer, maar Jacob van Werven heeft de kaart in 1744 gekopieerd. Beschikbaar in de beeldbank van Erfgoed Leiden, PV321A. Voor een uitsnede met de molen zie boven.