Molen Proostmolen / Oude Heintgesmolen, Delft

Delft, Zuid-Holland

Delft
ten W Haechpoort, aan noordelijke stadswal
Delft, Zuid-Holland
Delft

geschiedenis

24-09-1584 : Op 24 september1584 wordt Mees Dircksz molenaer van de Proostmolen genoemd [bron: SAD, inv.nr. 1.4620 Leggers van recognitiegeld voor vergunningen, fol. 14v]

Hij is al eerder ondertrouwd in Leiden op 02-07-1575 met Trijntge Pietersdr "jonge Japen" uit Oegstgeest [bron: Conny Slootweg, Peter Hoogerbrugge, artikel in voorbereiding.]

06-12-1590: Op 6 december 1590 woont hij "nu ter tijd" aan de Geerweg, is "oud en tot zijn jaren gekomen", en kan een schuld van 125 g. wegens huishuur aan Cornelis Heijnricksz van Delff eigenlijk niet meer afbetalen, behalve als er er een erfenis komt. [bron: SAD, ONA Delft, not. Cornelis van Westerbaen, inv.nr. 161.1525, fol. 118, 6-12-1590]

Informatie van P. Hoogerbrugge, 08-02-2024

In december 1582 herbouwd na brand.

Reeds vóór 1647 zou de 'Oude Heintgesmolen' zijn afgebroken maar op een kaart uit 1675 komt hij nog voor en hij wordt ook vermeldt in 1677. De officiële naam was waarschijnlijk Proostmolen, afkomstig van de proost van het klooster van Coninksvelt de oorspronkelijke eigenaar van de molen.

Volgens het boek van Marrenga-Stampff werd deze molen ook "Uiterstemolen" genoemd, maar van deze informatie is de bron en de juistheid onbekend.
Aart Struijk, 18 augustus 2009

De locatie is gebaseerd op de stadskaart van Jacob van Deventer van 1556.