Molen Nieuwe Broekpolder / De Súster Mole, Rijswijk

Rijswijk, Zuid-Holland

Jan Jansz. Potter, 1582, detail

Rijswijk
t.p.v. het Molenslootpad, nabij de Jan Thijsseweg
Haaglanden

geschiedenis
Op een kaart in het Noord-Hollands archief van Jan Jansz. Potter gedateerd 5 oktober 1582 (NL-HlmNHA_51000558) is de molen weergegeven (uitsnede zie boven).

Ook op NL-HlmNHA_51000548 (1551) is de molen weergegeven. De maker van de kaart was daar echter niet volledig met de waterlopen rond de molen. Te zien is wel dat bij de molen een sluisje stond, dat bij Potter wel op een logische plaats stond.

Op de kaart van Floris Balthasar uit 1615 (www.gahetna.nl, kaart 00013001461) is de molen, met aanduiding De Súster Mole, aangegeven aan de Molensloot die uitmondde in de Vliet tussen de Hoornbrug en Drievliet.

De molen is in 1675 flink verder naar het oosten verplaatst langs de Molensloot.

Uit de drie afbeeldingen is duidelijk dat de molen aan de noordzijde van de Molensloot stond, ter plaatse van het huidige Molenslootpad. De coördinaten voor wat betreft de exacte positie oost-westelijk langs het pad zijn een schatting op basis van de drie kaarten. Hierbij is ook www.gahetna.nl, kaart 00013001512 gebruikt, waar de molen uiteraard opstaat op de nieuwe positie, maar waar het slotenpatroon bij de oude positie nog goed vergelijkbaar is met de eerdere kaarten uit 1551 en 1582 en de latere eerste kadastrale kaart van Rijswijk uit het 2de kwart van de 19e eeuw.
Met dank aan Wiard Beek