Molen Veddersmolen / Haaksberger molen, Haaksbergen

Haaksbergen, Overijssel

0,5 km oost van de Veddersbrug
Buurserbeek
Langelo
Twente

geschiedenis
De oude Haarmolen (Tenbruggencatenummer 14843) werd al vóór 1350 afgebroken. Het is echter moeilijk voor te stellen, dat de nieuwe eigenaar niet voor vervanging zou zorgen. Misschien — maar ook daar is geen bewijs voor — was dat de Haaksberger molen bij de Veddersbrug in de marke Langelo.

Een molen in Langelo duikt pas anderhalve eeuw later, in 1487, voor het eerst op. Een deel van de gronden in deze marke, nl. het goed Isschaten, was in bezit van Mattheus van Schoneveld, heer van Mallum bij Eibergen. Het vee van de Langeler boeren, dat op Mattheus' grond liep, werd door deze in beslag genomen, 'geschut'. De boeren namen dit niet, kregen Mattheus in de vingers en leidden hem voor een vertegenwoordiger van de bisschop. De daarop getroffen overeenkomst bepaalde, dat Mattheus de beesten niet meer mocht schutten maar wel verjagen. Liepen ze op zijn akkers, dan mocht hij ze echter wel schutten maar moest hij 'die gescutte have brengen jn Dorp tot Haecxberge ofte opter moelen'.

In 1544 bleek de molen 'seer veruallen ende ruyneert tsyne'.

Bron: Molens, Mulders, Meesters, H. Hagens, 1978, blz. 426.