Molen Deventer stadswatermolen, Deventer

Deventer, Overijssel

Oude Gracht

Deventer
tussen de Brink en de huidige Broederenstraat
Oude Gracht

geschiedenis
De eerste stadswatermolen komen we tegen op de Cameraarstekeningen van 1366. Het bouwjaar is onbekend, mogelijk 1366. De plaats waar deze stond is waarschijnlijk daar, waar de oude gracht, die vanaf de Brink in noordwestelijke richting de loop volgde van de huidige Broederenstraat en dan in zuidwestelijke richting die van de Engestraat en Graven bij de Vispoort in de IJssel uitmondde.

In 1378 kwamen de werken gereed die de uitbreiding van de stad vereisten, hierdoor werd het grachtenpeil verhoogd en de nieuwe grachten omsloten nu een groter gebied, zodat de oude kwam te vervallen en daarmee ook de oude watermolen. In de nieuwe situatie werd een waterpas, of aquaduct gemaakt van boven Ter Hunnepe naar de stad, Waar deze waterpas in de haven uitmondde werd een nieuwe watermolen gebouwd (Tenbruggencatenummer 11255, waarvan de stuw tevens het peil van de grachten regelde. Deze molen stond bij de Koedijke, dit is de weg die voor de molen langs naar de Teuge (een stadsweide op de plaats van het tegenwoordige Knutteldorp) liep.

jnjv, Bron: Het Zaagblad, vereniging Vrienden van de Bolwerksmolen, Mrt 1985, 17 - 21

De locatie is gebaseerd op de beschrijving, in het verlengde van de Graven.