Molen Ros-oliemolen van Hendrik van Os, Weert

Weert, Limburg

het Molenveld
Weert, Limburg
Midden-Limburg
Weert P (1) 74 Hendrik van Os, olieslager

geschiedenis
Niet alle Weerter molens waren aangewezen op windenergie. Zo weten we dat er op 6 maart 1844 in elk geval twee molens zijn die hun paardekrachten letterlijk ontlenen aan een paard. Het waren beide ros- oliemolens. Een daarvan was eigendom van Hendrik van Os. en stond op het Molenveld. De ander stond op de Beekpoort, en was eigendom van Pieter Antoon Kampers, pastoor te Beesel (Tenbruggencatenummer 11092).

Bussel P.v "De M's van Lb", 1991 p.439

Deze molen stond aan de Beekpoort, de kadastrale legger vermeldt de Beekstraat.
Hij was ondergebracht in een fraai huis, waarvan de gevelsteen boven de voordeur het jaartal 1768 droeg.
Eigenaar was Petrus Antonius Kampers, die pastoor van Beesel was. Hij had de molen van zijn ouders geërfd.
Hij verkocht in 1871 de molen en het huis, aan het St. Jans-Gasthuis te Weert en behield zelf het vruchtgebruik tot 1888.
In 1891 verkocht het Gasthuis het huis en de molen aan Antoon Rutten, olieslager te Weert.
Omstreeks 1920 werd de oliemolen stilgezet. Huis en molen zijn toen afgebroken, de kollergang is bewaard gebleven.

Bron.:Bussel P.v "De M's van Lb", 1991 p.439