Molen (koren- en pelmolen) (1e), Veendam

Veendam, Groningen

(koren- en pelmolen) (1e)

Veendam
tussen de Middenweg en het Westerdiep
Veendam, Groningen

geschiedenis
De molen die in 1799 werd gebouwd, verbrandde in 1830. Een jaar later in 1831 werd een nieuwe molen gebouwd.

Ommelander courant, 06-11-1804
REMMELT HINDRIKS BOSSEMA en Vrouw zyn gezind vry uit de Hand te Verkopen:
Hunne BEHUISING, PELMOLEN en BOEKWEITMOLEN, met een Kamp LAND, alle. voor korte Jaren nieuws Getimmert, staande'en gelegen tot Veendam.

Groninger courant, 01-01-1805
A van LINGE in qlté, gedenkt op Donderdag den 10 Jan. 1805 voor de eerste, volgende Donderdag voor laatste maal by Stryk- en Opbotsgeld te Verkopen, ten huize van de Castelein E. van LINGE te Veendam, eenen BEHUIZTNG, SCHUUR, TUIN, met een extra beste BOEKWEIT-MOLEN, welke Molen apart zal worden Verkocht alles staande en gelegen aan 't Westerdiep te Veendam, voor dezen door SYWERT GAYES bewoond en gebruikt.

trivia
Augustus Wilhelmus Knoop geb. 'van Delfzijl', ged. 7 Nov 1723, Delfzijl, boekweitmolenaar te Veendam aan het Westerdiep en schipper, trouwde 17 Mrt 1749, te Veendam h.c., Veendam (ondertrouw), Hilligjen Wigbolts, ged. 11 Dec 1722, Veendam, overl. na Feb 1774.