Molen De Liefde, Waddinxveen

Waddinxveen, Zuid-Holland

Zuidkade
Zuid Waddinxveen
Schieland

Op de kaart van M. Boldstra uit 1738 staat al een zaagmolen ingetekend.

In 1742 was er sprake van de Handel in Hout aan de Zuidkade. Thijmen van der Helm was toen zaagmolenaar. Omstreeks 1750 was de molen eigendom van Dirk Lambertsz. van der Wolf en later van L. Proos Hoogendijk.

's Gravenhaagsche courant, 15 juli 1822.
Onder de ongelukken, welke op Vrijdag den 5 dezer, ten gevolge van het alstoen plaats gehad hebbende onweder, veroorzaakt zijn, wordt nog gemeld, dat dienzelfden namiddag ten vier ure, met een' westen en westzuidwesten wind, bij niet zeer zwaren donder, doch sterk electriek vuur, de bliksem denzaagmolen heeft getroffen van den heer J. van Klaveren, aan de Goudkade, onder de gemeente Broek c. a., nabij Gouda, waardoor dezelve, met het daarbij staande fraaije woonhuis, houtloots en verdere aanhoorigheden, niettegenstaande de spoedig aangebragte hulp der spuiten van Waddinxveen, Boskoop, Alphen, Moerkapelle en Gouda, onder welke de laatsten zich bijzonder door derzelver goede constructie en bediening deden opmerken, binnen drie uren tijds in de asch werden gelegd, terwijl ook nog een der nabij staande papiermolen van mejufv. de wed. Herfst door den bliksem is getroffen en beschadigd, zonder echter verder eenige gevolgen te hebben.

Opregte Haarlemsche Courant, 16 juli 1822
"Door onweder van den 5 is er ook de zaagmolen van den heer van Klaveren, bij Gouda, getroffen, en met het woonhuis en houtloots in de asch gelegd."