Molen Brouwerij De Posthoorn, Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Brouwerij De Posthoorn
modeltype
Wipmolen, stellingmolen
functie
moutmolen, pompmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
10643
oude dbnr.
V4754
Meest recente aanpassing
| Geschiedenis
media-bestand
Molen 10643 Brouwerij De Posthoorn (Rotterdam)
fragment kaart 1694 Johannes de Vou

locatie

plaats
Rotterdam
plaatsaanduiding
Schiedamsedijk, Leuvehaven w.z. (ongeveer op de plaats van het huidige Oogziekenhuis)
gemeente
Rotterdam, Zuid-Holland
streek
Rotterdam-bij de Wester Nieuwe Hoofdpoort
geo positie
X: 92644, Y: 436635
N: 51.91471, O: 4.48089

constructie

modeltype
Wipmolen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
stellingmolen
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis

Wipmolen met stelling op dak van brouwerij "De Posthoorn". Komt voor op tekening uit 1661. Later werd de brouwerij verbouwd tot suikerraffinaderij. Vermoedelijk is de molen hierbij verdwenen.

Bron ondermeer: Bakker J.S. "De M's v R'dam in oude anst'n 1" 1979, no. 43.
info: Rob Pols.

 

25-10-1696: Amsterdamse courant

Otto van Voord, Notaris tot Rotterdam, als last hebbende van sijn principalen, presenteert uyt de hand te verkopen de Ambachtsheerlykheid van Rysoort, gelegen inde Swyndrechtse Vaert, tusschen Rotterdam en Dordrecht, hebbende deselve het recht van het nomineren van een Predikant, het aenstellen van Schout, Secretaris, Bode, Koster en Schepenen, mitsgaders de Tienden, Visseryen, met het regt van den Tol aldaer, en wat verders daer aen dependeert.

Noch presenteert deselve uyt de hand te verkopen de van ouds vermaerde en neringryke en wel doorboude Brouwery , genaemt de Posthoorn met een Koorn-Windmolen daer aen en opstaende , gelegen op de Leuve Haven binnen de Stad Rotterdam voorsz., werdende deselve Brouwery tegenwoordig noch gaénde gehouden met vier groote Ketels, en verdere appendentien daer toe spesterende, met drie woonhuysen daer annex, welke apart verhuurt werden, en jaerlyks ontrent 700 gl. komen op te brengen, mitsgaders noch een groote luchte Azynplaets daer achter aen gelegen, beneffens een Rosmolen.

En laetstelyk noch vier morgen Lands, leggende even buyten de Schiedamsche Poort buyten Rotterdam,buyten Dyks; iemand gadinge hebbende in de voorsz. Heerlykheid , en Land , als mede inde voorsz. Brouwery, ’t zyn in ’t geheel of soodanig gedeelte als men daer van bequamelyk soude konnen separeeren, addresseere hem aen de voorn. Notaris Otto van Voorst , wonende in de Wynstraet tot Rotterdam , alwaer de Conditien te sien zyn, en een yder goede onderrechtinge doen sal.

aanvullingen

trivia

De coördinaten zijn bij benadering ingevuld. Ze komen nu uit bij het nieuwste gedeelte van het huidige oogziekenhuis waar indertijd vermoedelijk nog funderingen zijn aangetroffen.