Molen (standerdmolen), Zutphen

Zutphen, Gelderland

op het Molenbolwerk, vh. bij het IJssel-brughoofd
Zutphen, Gelderland
Achterhoek en Liemers
Zutphen F (1) 71 De Stad Zutphen (*)

geschiedenis
Op de kaart van Adriaen Anthonisz./ J. Blaeu uit 1649 komt hier een standerdmolen voor. Onbekend is welk type molen het was in de tijd van het kadaster 1811-1832.

(*) Regt van Opstand: De Stad Zutphen, de grond: Domeinen van Oorlog.

Zowel Guicciardini als Van Deventer tekenen nabij het brughoofd een (standerd) molen, buiten de middeleeuwse Marspoort. Of dat dezelfde molen is als deze die bij Blaeu op de 17e eeuwse bastions is getekend, weet ik niet.
Op de kaart van N. van Geelkercken uit 1654 staat links deze korenmolen, rechts met het rode dak, de standerdmolen dbnr 12186. Uit het boekje van Van Slichtenhorst. De bijbehorende plattegrond lijkt me nogal een letterlijke kopie van Blaeu, maar het aanzicht met deze molen links en dbnr 12186 rechts heeft Blaeu niet getekend.
Pim van der Wijk, 21-23 juni 2016.