Molen Grote oliemolen van Lucas Binkhorst, Zutphen

Zutphen, Gelderland
v

korte karakteristiek

naam
Grote oliemolen van Lucas Binkhorst
modeltype
Onbekende windmolen
functie
oliemolen, pelmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
10587
oude dbnr.
V12181
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Zutphen
plaatsaanduiding
op de Marsch
gemeente
Zutphen, Gelderland
streek
Achterhoek en Liemers
kadastrale aanduiding 1811-1832
Zutphen A (1) 50 Lucas Binkhorst, olieslager, in Erfpacht van de Stad van
geo positie
X: 209855, Y: 462954
N: 52.15204, O: 6.18873

constructie

modeltype
Onbekende windmolen
krachtbron
wind
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
circa
verdwenen
gesloopt
geschiedenis
Begin 19e eeuw stonden er 2 oliemolens benoorden de bolwerken op de Marsch, aan de Molenweg. De zuidelijke werd in 1830 omschreven als grote olie-pelmolen, de noordelijke als een kleine molen met een half oliewerk [vermoedelijk wordt hiermee een enkelwerk bedoeld, waarmee alleen voorslag gedaan werd en hennipzaad werd verwerkt dat koud geslagen werd -- RC].

L. Binkhorst verkocht de oliemolens in 1846 aan L. Bichon. In 1858 kochten de gebroeders Hissink beide naast elkaar staande molens via een veiling. De grote molen werd gesloopt en vervangen door een windpapiermolen. De kleine molen werd niet in het bedrijf opgenomen en werd trasmolen.

Bronnen:
- Papierhandel in de Graafschap en elders, H. Voorn 1984. Bührmann-Ubbens papier.
- Voorn, Gelderland. Beide verzameling van H. van der Kaay.

Rotterdamsche courant, 26 februari 1793
Door verandering van Affaire, uit de Hand te Koop, een hegte , sterke en voor weinig Jaren nieuw betimmerde WIND-OLY en PELMOLEN -, met alle deszelfs Gereedschappen, Knegts-Woningen en verder van alhier geen tot een compleete Molen behoord voorzien , staande en gelegen op de Stads Wyde de Mars, buiten de Stad Zutphen : Te bevragen by de Makelaars GERRIT en JACOBUS JARMAN, wonende op de Westermarkt, Noordzyde, te Amfterdam , en by H. RINGEL, Mr. Timmerman, te Zutphen; doch de Brieven franco.


Lucas Binkhorst werd al op 30 november 1815 genoemd als eigenaar van de oliemolen in Zutphen. Er werden hem toen nieuwe voorslagharen bezorgd door beurtschipper Pieter Dekker uit Zaandijk, die hem gelijk een rekening van ƒ 63,50 presenteerde namens de firma Klaas Haremaker & Comp., die de haren gemaakt had.
Cornelis Haremaker, toen directeur van het bedrijf, schreef: 'De maten van de bestelde haren zijn breder dan die in 1811 en 1813 voor u gemaakt werden en welke maten wij bewaard hebben. Wij zullen deze maten royeren en de nieuwe bewaren.'
Ron Couwenhoven, 11 nov. 2011