Molen Van der Steen (1e), Venlo

Venlo, Limburg

Venlo, Limburg
Noord-Limburg

Kantige molen

Deze molen werd in 1877 gebouwd door Jozef van der Steen (afkomstig uit Katwijk aan de Maas NB).
Bron: H.H.H. Uyttenbroeck, Bijdragen tot de Geschiedenis van Venlo IV: De Straten te Venlo (Venlo 1914) p. 117.

11-06-1881: Venloosch weekblad

Donderdag avond kort voor 11 ure riep de brandklok hier ter stede de brandweer op. De molen van Van der Steen buiten de Roermondsche poort stond in volle vlam. Br was geen redden aan ; de heele hulp bestond dan ook in het nathouden der in de nabijheid liggende gebouwen waarop de vuurfegen neerviel. Ook de brandweer van Blerick was toegesneld. Het daarbij staande woonhuis heeft weinig geleden. De molen was voor f. 5000 bij de „Securitas" verzekerd.

Van der Steen bouwde in 1877 een STENEN molen, die op 9 juni 1881 verbrandde en daarna werd herbouwd.
Bron: De Molens van Limburg, P.W.E.A. van Bussel, 1991.

27-05-1882: Venloosch weekblad
Gemeente Venlo, Eenen in volle werking zijnde en goed gekalandeerden Windgraan-molen in steen gebouwd, met ijzeren roeden, bovenas, kamrad, bonkel en kruibaan, en eene bijliggende stoommachine van 10 paardenkrachten; — benevens woonhuis, stalling en tuin, het al aan elkander en zeer gunstig gelegen te Venlo buiten de Roermondsche poort, aan den grooten weg naar Tegelen, sectie I no. 2555, ter grootte van 10 aren 30 cent. Onmiddellijk daarna eene nog zoo goed als nieuw zijnde ijzeren molenas en eenen nieuwen 17 der molensteen van 44 centimeter dikte, liggende bij voormelden molen en door liefhebbers vooraf te bezichtigen.
voorwaarden, zeer gunstig opzichtens de betaling, zijn te vernemen ten kantore van genoemden Notaris, Lomstraat no. 577, alwaar groote en kleine KAPITALEN op hypotheek te bekomen zijn.

Jos van der Steen uit Katwijk bij Cuijk (zie ook Katwijk of Linden) moest in 1877 uit zijn woonplaats weg omdat hij nogal problemen had wegens stropen. Hij kocht in Waddinxveen een poldermolen en herbouwde die in Venlo als korenmolen.
Na de brand van 1881 werd een stenen molen gebouwd.
Robbert Verkerk, 15 april 2012.