Molen Appingedamster Zuidermolen / Sint Nicolaas Roggemolen, Appingedam

Appingedam, Groningen

Het Hogeland

De molen komt voor op kaarten van 1686 en 1781.
In 1746 was de molen van Hanke Lammerts.
In 1807 verkeerde de molen nog in welstand.
In 1809 was de molen reeds een ruïne, waarna in 1810 de bruikbare resten van de molen werden verkocht werden in de Moeshörn.
In 1816 werd de zogenaamde "Oude Molenberg" verkocht aan Jacob Pieters Ketelaar.

*Op 29 november 1781 kopen Frans Huys en Anna Geertruida de Bakker van Hindrik Jans Klatter en Grietje Roseboom de roggemolens: "De Appingedammer Zuidermolen" en de "De Appingedammer Noordermolen" met de behuizingen en hoven ten westen van Appingedam. De ene ten noorden van het diep en de andere in de Moeshorring.
Op 19 februari 1782 verhuren zij de molens aan Pieter Freebes en Sibelina Rentes.

Gegevens komen uit het RHC Groninger Archieven,
Gerechten in Fivelingo, tg. 733, inv.nr. 37.

De afbeelding is te vinden op de website: de verhalen van Groningen

De molen maalde voornamelijk rogge.

NB.Op Kadasternr. 429 woont een korenmeter? saries ?
molen stond er waarschijnlijk dichtbij??

*Voor 1700 werd het gebied Moeshorring of ook wel Moeshorn genoemd omreden er tuinen waren gesitueerd van verschillende bewoners van Appingedam.

Bij raadsbesluit van 1886 wordt de officiele naam Molenhorn. Het gebied werd door het vroegere steenhuis Blankenstein afgesloten van de Dijkstraat, en de weg naar de molen werd om dit pand en de tuinen aangelegd. De weg werd simpel ( weg naar de molen genoemd.) En de afgebakende hoek dus Molenhorn.
Dit is niet de huidige Molenstraat,die lag verder in westelijke richting en heette eerst Groene laan en daarna Zijlvesterstraat.
( Het huidige `Blankenstein`heeft zijn naam te danken aan het feit dat het paadje naar het damsterdiep deze naam heeft gekregen.

In de volksmond bleef de naam Moes(mous)horn gewoon bestaan.
In dit geval is mous dus niet per definitie boerenkool, maar groente in het algemeen. En is mouspot een verzamel naam voor de groenten die er groeiden. De bewoners woonden als het ware op de tuinen, en werden dus mouspotters genoemd.

Na de afbraak van de woningen ontstond er een plein die na het bouwen van de Hema de naam Prof Cleveringaplein kreeg.
Alleen de parkeer plaats aan het damsterdiep heet nog Molenhorn.