Molen aan de Roekelseweg, Wekerom

Wekerom, Gelderland

papiermolen

Wekerom
aan de Roekelseweg
Ede, Gelderland

geschiedenis
In het buurtboek van Wekerom, De Valk en Eschoten zijn van 1759 tot 1853 betalingen te vinden van "Maarten Franken, nu Evert Takken van de Papiermolen". Daar de molen niet voorkomt op de kaart van De Man, moet hij voor 1811 zijn verdwenen.

Op de TMK's van 1872 tot 1926 staat ter plekke weliswaar "Papiermolen" aangegeven, maar dat heeft vermoedelijk betrekking op het gelijknamige huis dat daar tot eind 1980-er jaren stond.

De molen lag ca. 100 m ZW van de boerderij Bouwlust, aan een niet meer bestaande beek. Op het laatst was daarvan alleen nog een lange drassige slenk over. Ook was er een soort poel, wellicht restant van de molenkolk. De Papiermolenweg herinnert nog aan de molen, evenals enige vondsten van stenen en houtwerk.

Bron: "Op kracht van stromend water", Hagens 1998.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de TMK van 1908.