Molen Zuidelijke Wisselse molen, Wissel

Wissel, Gelderland

Epe, Gelderland
Epe en Oene T (2) 354 Hendrikus Pol, rentenier

1 rad

onttakeld
geschiedenis
De molen werd in 1615 gelegd door Casper Weydeman (Wedeman). In 1648 kwam er een korenmolen bij, later ook papiermolen. Op ondergenoemde website staan de eigenaars en papiermakers vermeld, tot G.P.J. Ockerse - eigenaar er in 1881 een fabriek voor houtbewerking vestigde.

Bron: Papiermolens op de Veluwe.

De molen werd in 1615 gebouwd als papiermolen, in samenwerking met de Amsterdamse 'boekvercooper' Hendrik Lourens. In 1639 was mr. Pouwel Peelen de eigenaar.

Al spoedig werd aan de noordzijde een korenmolen bijgebouwd. Latere eigenaren van de zuidelijke molen waren Jan Berentsen, Theunis Coldeweij, Henricus Poll, A.J. Jonker, Albert en Evert Kasteel.

Evert verkocht de molen in 1881 aan G.P.J. Ockerse, die er houtbewerking uitvoerde. In 1888 werd korenmolenaar J. Poll Jonker eigenaar, in 1906 vestigde H.W. van Norel een wasserij met gebruik van het waterrad. In 1933 was dat nog in gebruik.

Bron: Op kracht van stromend water, H. Hagens 1998
Verzameling H. van der Kaay.